75 jaar vrijheid - beluister de verhalen

Gepubliceerd op: 20 april 2020 12:52

Op 5 mei a.s. wordt in Nederland de vrijheid herdacht. In Brabant vierden we dat al eerder. Op 26 oktober jl. stond Babel stil bij 75 jaar vrijheid met een avondvullend programma ‘Horen, Zien… en Niet Zwijgen’. Bij die gelegenheid zijn er diverse podcasts gemaakt die we graag opnieuw onder de aandacht brengen.

De man die linksaf sloeg

Een dappere bibliotheekdirecteur tijdens de oorlogsjaren, een kikker in een pan kokend water als metafoor voor de normalisering van oorlog. Allemaal ingrediënten die audio storytellers Weerthof & Pagee en schrijver Eric Alink gebruiken in hun spannende hoorspel vol (historische) audiofragmenten, interviews, geluidseffecten, live percussie (door Chris Saris) en een unieke verhaallijn.

Luisteren

Radio Brugwachter

Floor Snels van Radio Brugwachter laat ons kennismaken met bijzondere historische fragmenten van Radio Vrij Den Bosch, de Vrouwenradio en de Flikkerradio. Zo’n 40 jaar geleden streden deze radiozenders voor allerlei vormen van vrijheid.
Deze uitzending is live uitgezonden in Babel en op HTR Radio Heusden te beluisteren geweest. Een mooi tijdsbeeld over de jaren 80.

Luisteren

Podcasts van basisscholen uit Vught

Kinderen vertellen wat zij weten over oorlog, vrede en vrijheid. Een vooral vrolijke podcast met een filosofische inslag.
In podcast 1 staat OORLOG centraal: hoe ziet oorlog eruit? Waarom maken mensen oorlog? Kun je zelf een voorbeeld geven van oorlog? Kun je in je eentje oorlog hebben?
Podcast 2 gaat over VREDE: hoe ga jij ervoor zorgen dat er geen oorlog komt? Heb je weleens ruzie? Wat doe je dan om het weer goed te maken? Wat doe je als je een andere mening hebt en toch de ander ook wil helpen?
In podcast 3 komt VRIJHEID aan bod: wat bekent vrijheid? Stel je voor dat je niet naar school zou gaan? Wat zou je dan de hele dag doen? Wanneer voel je je vrij? Welke emotie hoort bij vrijheid?

Luisteren

Podcasts door leerlingen van Brede Bossche Scholen

Wat speelde zich af op 27 oktober 1944 in s-Hertogenbosch?  Mevrouw Kroon, inmiddels 100 jaar, kan het nog navertellen net als de heer van der Veer, haar neef. Theatermaker Marc van Creij, tevens kleinzoon van Van der Veer, heeft in opdracht van Babel 10 podcasts met de groepen 8 en 7/8 van de Brede Bossche Scholen gemaakt. Daarbij stond het begrip ‘Vrijheid’ centraal voor de leerlingen. Naar aanleiding van interviews met Mevrouw Kroon en de opa van Marc, is er door de leerlingen een boeiende podcast gemaakt met gedachtes en gedichten en zelfs een rap over vrijheid. Apart detail is dat niemand kon bevroeden dat nog geen half jaar verder de vrijheid van deze leerlingen zwaar onder druk is komen te staan. Dat gegeven en de sfeervolle indruk van de bevrijding van Den Bosch maakt dat deze compilatie een extra dimensie krijgt en de volle 20 minuten luistergenot geeft ondanks het zware onderwerp.

Beluister de compilatie

Beluister de podcasts per BBS