Schrijvers lezen voor

Schrijver leest voor

Elke dag een andere schrijver die je 15 minuten voorleest uit eigen werk. Met beloftevolle debutanten en bestsellerauteurs, zoals Splinter Chabot, Hanna Bervoets, Jan Brokken en Alex Boogers. Hieronder vind je de sessies van deze én vorige week, met elke dag weer een nieuw filmpje! 

Schrijver leest voor is een samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en de Schrijverscentrale

maandag 22 juni - Alfred Birney

Alfred Birney is een telg uit een roemruchtige plantersfamilie. Zijn magnum opus is de dubbel bedroonde roman De tolk van Java. In april 2020 verscheen zijn nieuwe roman In de wacht.

dinsdag 23 juni - Martijn Simons

Samen met Casper Vandeputte schreef Simons de roman Destiny (2019). In 2020 verscheen zijn nieuwe roman 'De Hollandse droom', over een rechter met politieke ambities wiens leven door allerlei gebeurtenissen onder druk komt te staan. 

24 juni - Aukelien Weverling

Haar roman In alle steden, over een werkloze alcoholist en rasoptimist die zich een weg zoekt in een maatschappij waarin de scheiding tussen arm en rijker steeds scherper wordt, werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs.

donderdag 25 juni - Nhung Dam

Ze is actrice en theatermaakster en speelde onder meer in de tv-series Klem en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Duizend vaders (2017) is Nhung's veelgeprezen debuutroman. 

vrijdag 26 juni - Ronald Giphart

Enkele van zijn romans werden verfilmd en bekroond, zoals Phileine zegt sorry. Zijn meest recente roman is Alle tijd. Wie waarlijk leeft gaat over zijn moeder, PvdA politica Wijnie Jabaaij, die in 1995 overleed. De moeder in 'Ik omhels je met duizend armen' is deels op haar gebaseerd. 

Ewoud Kieft

Maandag 15 juni

Zijn roman De onvolmaakten speelt zich af in de nabije toekomst, als kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen: als luisterend oor, mental coach en bemiddelaar in de liefde. Hoe innig kan de relatie tussen mens en machine worden? Of zijn de verschillen onoverbrugbaar?

Marijke Schermer

Dinsdag 16 juni

In haar psychologische romans zijn liefde en vriendschap, relaties, geheimen en het geheugen belangrijke thema's. Haar nieuwste roman 'Liefde, als dat het is' staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2020. 

 

Mano Bouzamour

Woensdag 17 juni

Het boek 'De belofte van Pisa' is semi-autobiografisch en is een humoristisch, maar ontregelend debuut over de problematiek van jonge Marokkanen. Het boek werd een commercieel succes en in 2019 verfilmd. In 2018 verscheen de roman Bestseller Boy.

Karin Sitalsing

Donderdag 18 juni

'Boeroes' vertelt het verhaal van haar voorouders, "witte Surinamers', Nederlandse boeren die in 1845 naar Suriname emigreerden, niet wetend waar ze aan begonnen. Een familiegeschiedenis ivan een weinig bekende bevolkingsgroep die zich overal weet aan te passen, maar daardoor nergens helemaal thuis is.

Suzanna Jansen

Vrijdag 19 juni

Suzanna Jansen werd bekend met Het pauperparadijs, over de roemruchte armenkoloniën van Veenhuizen en haar familiegeschiedenis daar. In 2019 verscheen Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië, dat ze in nauwe samenwerking met de hoofdpersoon schreef.

Pete Wu

Maandag 8 juni

De bananengeneratie gaat over tweede generatie Chinese Nederlanders. Pete Wu interviewde ‘mede-bananen’, over hun generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid. En over het gevecht om jezelf te mogen zijn, bevrijd van clichés. 

Eva Vriend

Dinsdag 9 juni

In 2020 verscheen Eens ging de zee hier tekeer, waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende. Het boek werd getipt door het DWDD boekenpanel.

Maarten Spanjer

Woensdag 10 juni

Hij was ook korte tijd profvoetballer en zijn ervaringen in de voetbal-, tv- en filmwereld, alsmede zijn jeugdervaringen in Amsterdam vormden de inspiratie voor zijn verhalenbundels, zoals Spanjer in stukken en Geluk is een herinnering. 

Antoinette Beumer

Donderdag 11 juni

Haar autobiografische roman Mijn vader is een vliegtuig, over een gezin waarvan de vader psychische problemen heeft, werd genomineerd voor de Hebban debuutprijs en de Bronzen Uil. De verfilming – door Beumer zelf – is binnenkort te zien in de bioscoop. 

Kees van Beijnum

Vrijdag 12 juni

Zijn meest recente boek is 23 seconden uit 2019, een spannende roman over een schrijfster die twintig jaar na de moord op haar moeder, een Amsterdamse raamprostituee, op onderzoek gaat.     

Abdelkader Benali

Maandag 1 juni

Jente Posthuma

Dinsdag 2 juni

Rosita Steenbeek

Woensdag 3 juni

Tessa Leuwsha

Donderdag 4 juni

Auke Hulst

Vrijdag 5 juni

Hanna Bervoets

Maandag 25 mei

Splinter Chabot

Dinsdag 26 mei

Lieve Joris

Woensdag 27 mei

Natascha van Weezel

Donderdag 28 mei

Franca Treur

Vrijdag 29 mei